
Bij Quexcel ontvangen wij veel vragen van klanten over softwarelicenties. De laatste tijd steekt één vraag er met kop en schouders bovenuit: ‘Wij hebben een Microsoft Open License contract en gebruiken de binnen dit contract aangekochte licenties binnen al onze BV’s. Mag dat nu wel of niet?’
Het antwoord op die vraag is een duidelijk ‘nee, dat is niet toegestaan.’
Voor veel klanten van Microsoft blijkt, en blijft, deze materie toch onduidelijk. Daarom geven wij u onderstaand de eenduidige uitleg.
Wanneer u softwarelicenties aanschaft gaat u een contract – een juridische overeenkomst – aan met Microsoft. In die overeenkomst staan de voorwaarden waaraan beide partijen zich moeten houden. Binnen de Open License Overeenkomst (Agreement in het Engels) staat het volgende, vertaald naar normaal Nederlands, vermeld:
Onder ‘Licentieverlening’: Microsoft verleent u als klant een niet exclusief, niet overdraagbaar, wereldwijd en beperkt recht voor de installatie en het gebruik van de software.
U kunt dus uw recht op gebruik niet overdragen aan een derde partij (verhuur, verkoop, of uitlenen). Maar nu komt de onduidelijkheid. Want Microsoft geeft bij de definitie van ‘klant’ het volgende: Klant betekent de entiteit die deze overeenkomst is aangegaan, of haar gelieerde ondernemingen. Dit maakt het eerder duidelijke gestelde van ‘niet overdraagbaar’ opeens minder duidelijk. Want een gelieerde onderneming definieert Microsoft in dezelfde Open License Overeenkomst als volgt (samengevat): .. een rechtspersoon die eigendom is van een partij, die ‘een’ partij in eigendom heeft, of die onder gemeenschappelijk eigendom staat met een partij binnen een bepaalde gedefinieerde regio….. Daarbij geldt wel expliciet dat u meer dan 50% eigendom moet hebben.
Wanneer we dit vrij interpreteren is een klant dus, bijvoorbeeld, een holding met een aantal werkmaatschappijen. Nu Microsoft ‘de klant’ het recht op gebruik van de software verleent, verleent zij dus impliciet dat recht aan de gelieerde ondernemingen. Maar toch, het staat haaks tegenover het gestelde over ‘niet overdraagbaar recht’.
De verwarring is compleet. Echter, wij kunnen het voor u toch in één keer duidelijk maken. Het kopen van licenties en deze aan een andere entiteit in gebruik geven heet ‘sublicentiëring’. We vinden het recht om dat te mogen doen terug in onder andere de Open Value en Open Value Subscription overeenkomst:
De klant mag haar licenties voor producten sublicentiëren aan elke willekeurige ‘gelieerde onderneming’ in de voor de klant gedefinieerde regio, maar gelieerde ondernemingen mogen deze rechten niet sublicentiëren en het gebruik moet consistent zijn met de voorwaarden opgenomen in deze overeenkomst.
In de Open License Overeenkomst staat dit recht niet opgenomen. Nu zijn alle Microsoft overeenkomsten ‘juridisch uitputtend’, wat inhoudt dat wat uw rechten zijn staat beschreven. Wat in de overeenkomst niet is opgenomen mag ‘dus’ niet.
Komen we terug bij de probleemstelling. U heeft een Open License Overeenkomst met Microsoft gesloten op één BV en wilt de licenties gebruiken voor andere (werk)maatschappijen of andere BV’s. Dat is dus níet toegestaan. Het is sublicentiëring en het recht daarop staat níet in uw overeenkomst opgenomen.
Wel zijn wij van mening dat het goed zou zijn wanneer er een expliciet verbod op sublicentiëring in de Microsoft Open License Overeenkomst zou worden opgenomen, echter, zover is het nog niet.
Heeft u een vraag op het gebied van (Microsoft) volumelicentie overeenkomsten of softwarecontracten? Stel ze aan de specialisten. Met ‘The Power of Knowledge’ helpen wij u graag verder.
Auteur: Peter van Uden
Oprichter van Quexcel, softwarelicentie en software asset management specialist
Meer nieuws:
Dank aan Storm en Jelle voor hun zinvolle bijdragen!