Lokale SQL Server – optie voor korte termijn licenties

Soms heb je voor een korte periode een SQL database nodig, bijvoorbeeld voor een marketingcampagne, datamigratie, applicatieontwikkeling of seizoenswerk. Een SQL Server in Azure afnemen is niet altijd een optie. Maar SQL Server installeren op een fysieke of virtuele server in uw eigen datacenter vraagt een flinke investering in SQL Server licenties. Maar nu niet meer ….

Betalen naar gebruik
Betalen naar gebruik – pay as you go – is betalen voor diensten die je afneemt. We kennen dit principe van cloud diensten, zoals Microsoft Azure. Recent heeft Microsoft deze licentiemethode beschikbaar gemaakt voor SQL Servers die zijn geïnstalleerd op hardware van een klant.

Azure Arc
Om het voordeel te kunnen gebruiken van PAYG licenties voor lokale installaties moet de geïnstalleerde SQL Server ‘Azure Arc enabled’ zijn. Simpel gezegd, u moet uw SQL Server verbinden met Microsoft Azure en vanuit Azure beheren. Als dat is gedaan kunt u kiezen voor het Pay as You Go licentiemodel als alternatief voor de traditionele licenties (wat nog steeds is toegestaan, maar niet slim is voor kort gebruik).

PAYG tarieven
De PAYG tarieven voor Azure Arc SQL worden per minuut afgerekend, maar op uur-basis per maand gefactureerd. U moet betalen voor elke virtuele core (vCPU) die is toegewezen aan het besturingssysteem waarop de SQL Server is geïnstalleerd. Het minimaal aantal te licentiëren is 4 cores tegen het onderstaande tarief (West Europa, in Euro, May 2024):

Microsoft Azure Arc enabled SQL Server

Voorbeeld, wanneer u een SQL Server Enterprise installeert met 2 vCPU, dan moet u 4 licenties afnemen, wat overeenkomt met EUR 1.025 per maand. Wanneer u een SQL Server Standaard installeert met 6 vCPU, dan moet u 6 licenties afnemen, wat overeenkomt met EUR 410 per maand.

Meer informatie
Wanneer u meer wilt weten over SQL Server licenties, of SQL Server licenties nodig heeft, neem dan contact met ons op.